De 5 mest välbetalda jobben i Sverige

2023-04-01

En av de absolut största drivkrafterna när det kommer till arbete och karriär är hur mycket vi får i lön i slutet av månaden. Och även om det är viktigt att tycka om det man gör så vill de allra flesta människor också känna att de får en rättvis och rimlig kompensation för det jobb som de lägger ner.

Så vilka jobb i Sverige är de mest välbetalda? Här är idag listar vi de fem mest välbetalda jobben i Sverige 2022.

1. Chefer inom bank, finans och försäkring

På toppen av vår lista av jobb är chefsroller inom bank-, finans- och försäkringsbranschen. Dessa yrkesgrupper kan räkna med en genomsnittlig månadslön på 144 900 kronor.

Arbetsuppgifterna för detta yrke kan omfatta följande:

  • Utveckling och genomförande av strategiska planer
  • Att leda och övervaka underordnades arbete
  • Utvärdering av ekonomiska resultat och rekommendationer om förbättringar
  • Ge råd i finansiella frågor till kunder eller klienter

2. Finansmäklare

När vi ändå än inne på finansspåret är det näst bäst betalda jobbet i Sverige finansmäklare. Den genomsnittliga månadslönen för detta yrke är 102 600 kronor.

Arbetet som finansmäklare går ut på att hjälpa kunder att köpa och sälja aktier, obligationer och andra värdepapper. De kan också ge råd om investeringsstrategier och investeringsmöjligheter.

3. Specialistläkare

Sjukvård är livsviktigt, därför kommer det heller kanske inte som någon överraskning att specialistläkare är bland de bäst betalda yrkesgrupperna i Sverige. Den genomsnittliga månadslönen för detta jobb är 78 700 kronor.

En specialistlänkare är en läkare som har genomgått en kompletterande utbildning inom ett visst medicinskt område. Det kan vara allt från kardiologi till onkologi.

4. VD för företag

Företags VD ansvarar för företagets övergripande strategi och inriktning. Det är en krävande roll, men en roll som kommer med en hög genomsnittslön på 78 300 kronor i månaden.

För att bli VD för ett företag behöver du vanligtvis flera års erfarenhet i en ledarroll inom organisationen i fråga.

5. Driftchefer inom bygg, anläggning och gruva

Sist men inte minst på vår lista över bäst betalda jobb i Sverige finns driftschefer inom bygg- och anläggningsbranschen. Den genomsnittliga månadslönen för detta jobb är 74 500 kronor.

Driftschefer inom dessa branscher ansvarar för den dagliga driften av byggprojekt eller gruvverksamhet. De kan också vara involverade inom planeringen och samordningen av dessa projekt.

Sammanfattningsvis

Där har du de fem bäst betalda jobben i Sverige. Även om många av dessa roller är inom den finansiella sektorn finns det också möjligheter för dem med erfarenhet från andra branscher som byggbranschen och hälso- och sjukvården. Oavsett vilket område du arbetar inom kan det finnas en möjlighet för dig att tjäna en bra lön i Sverige.